Blog

Beginnen aan motorrijden? Houd dan rekening met deze kosten.

Motorrijden: voor de een al een droom van jongs af aan, voor de ander is dit gevoel pas op latere leeftijd op komen borrelen. Hoe dan ook, motorrijden geeft een fantastisch gevoel van vrijheid dat je op een andere manier naar het leven laat kijken. Niet meer alleen de weg op om van punt A naar B te komen, maar ook gewoon omdat het je plezier oplevert. Op de motor scheur je over de wegen om de mooiste plekken in binnenland en buitenland te ontdekken, hoef je nooit meer in de file te staan en maak je deel uit van een echte community. En dan zijn dit nog maar enkele voordelen die gepaard gaan met motorrijden. Heb jij ook zin om voortaan op de motor de weg op te gaan? Dan lees je hier meer over kosten waar je rekening mee moet houden. Motorrijden is een investering, maar zodra je eenmaal bent begonnen wil je niet meer zonder.

Rijbewijs halen

Voordat je de weg op mag moet je natuurlijk je rijbewijs behalen. Er zijn drie verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen, afhankelijk van de zwaarte van de motor waar je op wilt gaan rijden. Dat onderscheid wordt gemaakt tussen rijbewijs A1, A2 en A. Allereerst begin je met het theorie-examen bij het CBR, dit kost €37,-. Het is natuurlijk per rijschool verschillend wat de exacte kosten voor de lessen zullen zijn, maar je kunt uit gaan van ongeveer €45,- per uur. Gemiddeld hebben leerlingen zo’n 20 tot 24 uur rijlessen nodig. Wil je graag een tussentijdse toets doen, dan ben je hier €123,- voor kwijt. Het motorexamen zelf bestaan uit de voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Voor het examen voertuigbeheersing bij het CBR ben je €65,- kwijt, het examen verkeersdeelneming kost €116,-. En dan ben je er nog niet, je hebt namelijk ook een gezondheidsverklaring nodig voordat je de weg op mag. Dit is de beoordeling van je rijgeschiktheid en kost een kleine €40,-. Als je eenmaal bent geslaagd mag je gelijk naar het gemeentehuis om je rijbewijs dan ook daadwerkelijk aan te vragen. Hiervoor ben je nogmaals zo’n €40,- kwijt, al verschilt het per gemeente wat de exacte kosten hiervoor zijn.

De motor en verzekering

Voor je examens geslaagd? Dan ben je toe aan de belangrijkste stap, namelijk het kopen van je eerste motor. Er zijn veel verschillende motoren waar je uit kunt kiezen. Van all-road motor tot sportmotor en van tourmotor tot echte Harley Davidson. Rijgedrag, comfort, zithouding en vermogen lopen erg uiteen, het is hoe dan ook belangrijk om rekening te houden met het gebruiksdoel van de motor. De kosten lopen vanzelfsprekend ook erg uiteen, om je een beetje een idee te geven kun je uitgaan van een startbedrag van €5.000,- voor een nieuwe motor. Eenmaal de motor gekozen is het tijd om deze te gaan verzekeren. Lees je goed in in de verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, bijvoorbeeld een all risk verzekering harley davidson. Een harley davidson verzekering biedt een vergoeding bij zaken als diefstal, brand, storm- en natuurschade en aanrijdingen met loslopende dieren. Vaak zijn er verschillende voordelen die verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, zoals een hoog percentage no-claimkorting en geen alarmverplichting.

Geef een reactie