Blog

Btw en zonnepanelen: zo zit dat

 

Steeds vaker zien we zonnepanelen op Nederlandse daken verschijnen als antwoord op de nodige verduurzaming van woningen. Mettertijd zijn deze zonnepanelen steeds krachtiger, maar ook goedkoper geworden. Veel nieuwe bouwers kiezen ervoor hun nieuwbouwwoning te voorzien van zonnepanelen. Om verduurzaming te bevorderen mag je de btw op de aanschaf en de installatie van je zonnepanelen terugvragen (btw zonnepanelen nieuwbouw). Maar hoe werkt dat precies?

Kosten en overwegingen

Het is helaas niet goedkoop zonnepanelen te plaatsen op het dak van je (nieuwbouw)woning. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om het toch te doen. Een reden hiervoor kan zijn dat je de btw op de panelen en de plaatsing (maarliefst 21%) kan terugvragen. Hierdoor komen de kosten natuurlijk een stuk lager te liggen. 

 

Bovendien zien mensen zonnepanelen toch als een duurzame oplossing, natuurlijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Ga maar na: in tijden als deze, waarin de energierekening oploopt, komt het natuurlijk goed uit als je je eigen stroom op kan wekken! De eenmalige investering wordt gemiddeld in 7 jaar terugverdiend. Daarnaast bestaan er ook steeds meer bedrijven die de zonnepanelen op een esthetisch aantrekkelijke manier verwerken in het dak van je woning (zoals Solinso). Zo hoeft het uiterlijk ervan geen excuus meer te zijn om geen zonnepanelen te nemen.

Hoe kan ik mijn btw terugvragen?

De btw terugvragen van je zonnepanelen is een beste klus, maar het zeker waard. Hiervoor moet je je eerst melden bij de Belastingdienst als startende ondernemer. Alleen als de Belastingdienst je als ondernemer ziet kan je namelijk de btw terugvragen. Zorg er dus voor dat de factuur van de zonnepanelen en het energiecontract op dezelfde naam staan.

 

Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een btw-nummer. Als je je inloggegevens van de Belastingdienst ook binnen hebt, kan je de aangifte doen. Vervolgens kan je een ontheffing aanvragen. Je kan één keer je btw terugvragen bij de belastingdienst. Hier heb je wel alleen maar recht op als je minder dan 20.000 euro omzet uit je zonnepanelen haalt. Maar maak je geen zorgen, de meeste huishoudens blijven ruim onder deze grens. 

Nieuwe wetgeving

Het Nederlandse kabinet schaft de btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 af. Dat betekent dat je als particulier dan niet langer je btw hoeft terug te vragen bij de belastingdienst. Het doel hiervan is particulieren te stimuleren zonnepanelen te nemen. Een goede ontwikkeling, voor milieu én onze portemonnee!

Geef een reactie