Blog

Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?

Voor je een huis gaat kopen of eigenlijk zelfs nog voor je actief op zoek gaat naar een huis is het belangrijk om je af te vragen: "Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?". Na ¨hoeveel kan ik lenen" komt dan de vraag "hoeveel wil ik lenen". Dat je een bepaald bedrag kunt lenen wil nog niet zeggen dat je ook voor dat volledige bedrag moet gaan. Door eens goed rond te kijken op Hypotheekrente.nl kun je al veel vragen beantwoorden. Je kunt de vraag "hoeveel kan ik lenen" daar al snel beantwoord zien. Dit kan, in eerste instantie, gewoon door wat gegevens in te vullen. Je hoeft er nog niet eens je mailadres voor achter te laten. Het wordt zo voor je uitgerekend.

Hoeveel kan ik lenen staat niet gelijk aan hoeveel wil ik lenen

Want hoe meer je leent, hoe hoger je aflossing per maand zal zijn. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je het andersom bekijkt. Hoeveel geld heb je iedere maand nodig om comfortabel van te leven? Om je hobby's te kunnen blijven uitvoeren en om af en toe eens uit eten of op vakantie te gaan? Bepaal dit bedrag per maand en ga dan op zoek naar antwoorden op de vraag "hoeveel kan ik lenen als ik dit bedrag over wil houden per maand". Je zorgt er dan voor dat je niet alleen maar aan het werk bent om je woning te betalen, maar dat je ook nog kunt genieten.

De hypotheekrente is van belang

Op iedere lening die je afsluit zul je een rente moeten betalen. Dat geldt ook voor een hypotheek. Het lijken maar kleine percentages, maar als je alles bij elkaar optelt, kan het zomaar op een flink bedrag uitkomen. Het is dus zaak dat je de hypotheek met de bijbehorende hypotheekrente kiest die bij jou past. Om dit te bepalen kun je wellicht wat hulp gebruiken. Een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur is zo gemaakt en kan zelfs online plaatsvinden.

En dan: op zoek naar jouw droomhuis

Heb je je complete financiën voor elkaar en uitgerekend? Heb je flink wat eigen geld of een huis met overwaarde in de verkoop? Dan kan jouw huizenjacht beginnen. Ook hier is het weer van belang om je niet te laten leiden door emoties. Bepaal van te voren in welke stad of wijk het huis moet staan of bereken de maximale reistijd die je dagelijks wilt afleggen naar je werk. Zo voorkom je dat je in een korte tijd weer op zoek moet naar een ander huis.

Geef een antwoord