Blog

De lekkerste kazen voor de echte kaasliefhebbers!

Iedere Nederlander houdt van kaas. Het maakt deel uit van onze cultuur en we eten het vaak bij bijna elke maaltijd. Maar wat maakt dat Nederlanders zo dol zijn op kaas? Nederland is 's werelds tweede grootste exporteur van kaas na Frankrijk. Nederlandse kazen zijn er in vele smaken, texturen en stijlen voor elk palet. Met meer dan 500 soorten kaas verkrijgbaar bij elke plaatselijke supermarkt, kun je eindeloos proeven en genieten. Ben jij ook zo gek op kaas? In deze blog zetten we 3 verschillende soorten kaas in de spotlight.

Rookkaas

Rookkaas is een kaassoort die gerookt is. Het proces voor het maken van Nederlandse rookkaas omvat het roken van de kaas met beukenhout om een gekarameliseerde buitenste korst en een aromatische rooksmaak te creëren. Maar de kaas wordt ook vaak met zout gesmolten en vervolgens gerookt in worstvormen, wat ook een heerlijke rooksmaak geeft. Een populaire variëteit aan Nederlandse rookkazen is Gouda, Edam en Leiden. Gouda komt oorspronkelijk, zoals de naam al zegt, uit Gouda en wordt nu ook geproduceerd in andere landen zoals Frankrijk of Canada waar het Beaufort Kaas heet. Edammer Kaas komt oorspronkelijk uit, verrassing: Edam, maar sommige productie vindt ook plaats in Engeland, Duitsland en Amerika! Leidse Kaas is een andere variatie op Hollandse Rookkaas die traditioneel door zeelieden werd gegeten tijdens hun reizen. Rookkaas is bijzonder lekker en wereldwijd bekend!

Geitenkaas

Geitenkaas is een kaassoort die de melk van geiten bevat. Nederlanders maken dit soort kaas al eeuwenlang en het heeft een geweldige smaak, maar je moet er wel van houden. Geitenmelk bevat meer vet dan koe- of schapenmelk, wat betekent dat de resulterende kazen romiger zijn dan andere soorten zuivelproducten. Bovendien resulteert het grasdieet van Nederlandse geiten in een hoger percentage hart-gezonde vetten zoals Omega-3 vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA) in hun melk, omdat ze grasland eten in plaats van granen, zoals koeien in Amerika bijvoorbeeld doen. Dit maakt geitenkaas een echte delicatesse voor de echte fijnproevers.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een soort harde, geraspte kaas die zijn oorsprong vindt in de Italiaanse stad Parma. Het werd oorspronkelijk gemaakt door monniken en vervolgens verkocht aan het publiek bij marktkramen. Ook de naam Parmigiano-Reggiano komt uit deze streek. De smaak van Parmezaanse kaas varieert afhankelijk van hoe het is gerijpt, maar het heeft een zoute, scherpe smaak met ondertonen van nootachtige zoetheid en pittige zuurgraad. Je vindt deze heerlijke kaas in de meeste supermarkten over de hele wereld omdat mensen dol zijn op zijn veelzijdigheid voor het bereiden van veel verschillende gerechten, zoals pasta's of pizza's!

Online de lekkerste kaas kopen

Denk je na het lezen van deze blogpost nu: 'ik wil kaas'? Dan hebben we goed nieuws: je kunt online kaas kopen en thuis laten bezorgen. Online vind je een ruim assortiment aan verschillende soorten kazen, inclusief de kaassoorten die we hierboven genoemd hebben. Dus waar wacht je nog op? Haal de lekkerste kaas gauw in huis!

Geef een reactie